Vrijdag 1 december - workshops

Hieronder vind je een overzicht van alle workshops. Graag op het aanmeldformulier één workshop aankruisen.


 
Workshop 1: ‘Exploring uncertainties by using scenarios in rural development’ (ENG)
Ed Dammers (Senior researcher, PBL Netherlands Environmental Assessment Agency)

Workshop participants will get familiar with different kinds of future scenarios and will discover how these scenarios can be used to better deal with all kinds of uncertainties that arise in rural development. A brief introduction will be followed by ample possibilities to experiment with the use of different kinds of scenarios. First, the participants will be asked to define various issues related to rural development and the uncertainties which are inherent to these issues. After that, groups will be formed to generate ideas on how to better deal with the uncertainties related to the issue with the aid of scenarios. Finally, representatives of the groups will be asked to share the results with the other participants and all participants will have the opportunity to reflect on the results.

Workshop 2: 'The Uncertainty Has Settled'
Marijn Poels (filmmaker), Noud Janssen (voorzitter NZV)

Een documentaire vanuit de ogen van filmmaker Marijn Poels. Geïnspireerd door ontwikkelingen op het platteland in Duitsland is Marijn Poels vanuit persoonlijke interesse op zoek gegaan naar de impact van nationale, maar vooral ook internationale ontwikkelingen op de boer en zijn gezin, maar ook de impact op het platteland.
Hoe is het mogelijk dat de boer zijn inkomen niet meer haalt uit aardappelen, maar windenergie als verdienmodel ziet om te surviven op het platteland? Op welke kennis zijn deze ontwikkelingen gebaseerd en is deze kennis ook de realiteit? Wat is de invloed van landbouwbeleid? Wat is de invloed van non-governmental organisaties?
Een documentaire die je in je greep houdt van het begin tot het eind en meer vragen oproept dan dat het antwoorden geeft. Kortom heel veel stof ter discussie en heel actueel in het kader van landelijke en internationale discussie over klimaatbeleid en Co2 reductie. De documentaire heef verschillende internationale prijzen gewonnen.
Marijn Poels is aanwezig om de discussie te voeren over de impact van energiebeleid op boer, zijn familie en het platteland.
Workshop 3: ‘Building trust with evolutionary purpose’ (ENG)
Frans Duurland (Independent advisor, interim- and project manager @ FWDmove)

The call on organisations for trust and authenticity is becoming more important than ever. Trust, however, is elusive and many brands fail in attempts to build or regain trust. The focus should be on the corporate brand, the organisation. Organisations with a strong feeling for what Frederic Laloux calls evolutionary purpose, organisations that continuously build collective wisdom together with stakeholders, perform much better. What do they do differently? How can an organisation develop this competence? In this workshop Frans will support this stand with an outline of current megatrends, share his vision on developing evolutionary purpose as a competence and invite participants to share their views and experiences.
Workshop 4: '30.000 wetenschappers zeggen: klimaatverandering niet veroorzaakt door mens.'
Ward van Beek (Independent Communication Consultant)

De broeikaseffecten van gebakken lucht en hoe 'fake news' de klimaatdiscussie ontregelt. Maar wat is 'fake news'? Hoe wordt het veroorzaakt en hoe herken je het? En wat kunnen we eraan doen?  Kunnen we er iets aan doen? En hoe weten we dat wat we lezen en horen ook echt klopt? Wat is de wetenschap nog waard? Vragen waar we in deze workshop antwoord op proberen te krijgen. 

Workshop 5: ‘Onzekerheden in je carrière; op zoek naar kantelmomenten in je loopbaan’ 
Toos van Oers (Managing Director Stichting Wereld Dorpen voor Kinderen) 
en Riti Herman Mostert (Onafhankelijke facilitator, trainer en onderzoeker) 

Deze workshop wordt namens het VWI, Vrouwennetwerk Wageningen Ingenieurs gegeven.

Welke momenten in je loopbaan geven onzekerheid.... Als je het ziet als een creatief proces, dan is het belangrijk dat je juist aan onzekerheid ruimte biedt. In tegenstelling tot voor controle gaan en alles in de hand houden. Het gaat in tegen het gevoel dat we meestal hebben om zekerheid te willen. Voor welke momenten in je loopbaan geldt dat? Welke keuzemomenten zijn er? Bijvoorbeeld: welke baan kies ik, kies ik wel/niet voor kinderen, zal ik van baan veranderen, wil ik eerder stoppen met werken?... Op zulke momenten is 'loslaten' goed, dat geeft ruimte; maar je weet niet wat ervoor in de plaats komt. In deze workshop kijken we naar deze belangrijke momenten en periodes van creatieve onzekerheid. Aan de deelnemende mannen en vrouwen wordt gevraagd wat voor hen de kantelmomenten waren en wat het hen heeft opgeleverd. Tijdens de workshop werp je een blik op je loopbaan en door het delen van ervaringen zien we dat onzekerheid heel belangrijk en productief is. 

Workshop 6: ‘Van onzekerheid naar lef in burgerparticipatie in het groene domein’ 
Djura Prins (Procesbegeleider-trainer-coach, Prins in Communicatie) en
Mariette Gross (FLOWin Tra
ining and Facilitation)

Je wilt verschillende partijen betrekken in jouw project, maar twijfelt over een goede afloop. Maatschappelijke vraagstukken in het groene domein waarbij verschillende belanghebbenden betrokken zijn, worden vaak als een worsteling ervaren. Deze workshop geeft inzicht in hoe je de goede partijen aan tafel krijgt, die open en eerlijk uitkomen voor hun belangen. Je leert hoe onder jouw regie er een constructieve dialoog tot stand komt. Zo draag jij bij aan een breed gedragen oplossing waaraan iedereen zich committeert en waarin alle partijen investeren.

Workshop 7: ‘Systemisch Leiderschap: ontdek drie manieren om te sturen in een onzekere omgeving'
Petra van de Kop (Zelfstandig ondernemer, KOP&Co)

De wereld is vol onzekerheid. Bedrijven en organisaties zoeken hoe zij daar op een goede manier op in kunnen spelen. Maar wat vraagt al die onzekerheid van jouw persoonlijke leiderschap? Hoe vind of behoud je je plek in een onzekere omgeving? Hoe stuur je jezelf en anderen op een manier die jou én je organisatie energie geven?
In deze workshop ontdek je drie manieren om te sturen in tijden van onzekerheid:
* Sturen vanuit de geplande toekomst: met aandacht en spierkracht
* Sturen vanuit het verleden: loslaten én benutten van potentieel
* Sturen vanuit de toekomst die op ons afkomt: centreren en laten ontstaan
Je ervaart hoe je je lichaam als kompas kunt gebruiken en wat deze drie manieren van sturen voor jou in petto hebben. Welke zijn bekend en waar zitten mogelijkheden die jij nog verder kunt benutten? Na afloop van deze workshop heb je zicht op patronen en dynamieken die meespelen in jouw vraag en handvatten ontdekt voor meer flow in je werk.

Workshop 8: ‘Ruimte voor biomimicry: Leren veranderen met de levende natuur als voorbeeld en vraagbaak’Danielle Davelaar (Zelfstandig professional, onderzoeker en adviseur, biomimicry beoefenaar) en 
Frederiek van Lienen (Eigenaar, Biodiversity in Business)

In de loop van de evolutie wist het leven op aarde niet alleen 3.8 miljard jaar stand te houden, het ontvouwde zich in overweldigende complexiteit en diversiteit. Dit alles ondanks of misschien juist dankzij een fundamentele omgevingsconstante: onzekerheid en verandering. De enige zekerheid is verandering, de Griekse filosoof Heraclitus stelde het destijds al. Verandering in mijn omgeving stelt mij voor nieuwe keuzes die onzekerheid veroorzaken. Hoe ga ik daarmee om? Hoe houd ik vertrouwen in de toekomst? Misschien wel door het besef dat ook ik een schakel ben in het leven op aarde en de antwoorden bij me draag. In de workshop gaan we met deze vragen en gedachten aan de slag. Daartoe duiken wij in het vakgebied van Biomimicry, of wel het leren van de levende natuur. De Biomimicry Life’s Principles (LPs) zijn fundamentele lessen uit de levende natuur, in standhouden en floreren. De deelnemers aan de workshop worden uitgedaagd om eigen onzekerheden onder de loep te nemen en gaan met kennis van een nieuwe dimensie naar huis voor het omgaan met verandering. Verder nemen deelnemers een aantal praktische elementen mee die het mogelijk maken in de toekomst te overwegen Biomimicry als oplossingsgerichte methode en filosofie succesvol in te zetten.

 

JOIN KLV, JOIN YOUR FUTURE!

KLV is a professional network for more than 35.000 alumni of Wageningen University!

YOUNG KLV

Young KLV, for students or freshly graduated students.

Social Media

Posts

Louise O. Fresco@LouiseOFresco

Malala, the girl who was shot 5 years ago &nearly died, now she goes to university: education will always be strong… https://t.co/PNquvMYVIf
1 week

Aalt Dijkhuizen@AaltDijkhuizen

Doelstelling bedrijvenbeleid meer dan gehaald. #1 positie Agri&Food in toeg. waarde, werkgel.heid & export. Top!!… https://t.co/N1CClQjC4m
1 week, 1 day

KLVNetwork@KLVNetwork

Invitation: #Biologica-symposium 'Nature Calls' 15 November 2017 @Junushoff Wageningen https://t.co/ne1NHIi61k https://t.co/zuIkLceLSj
1 week, 1 day

simon vink@simonvink

wur president @louiseofresco at #youthagsummit: this generation is globally connected to solve the big issues https://t.co/ETJQCOkMhx
1 week, 1 day

Tweets